Vi ste na stranici: Home Povijest

Sportska Udruga GAZ - Trilj

SU  GAZ

Povijest

E-mail Ispis PDF
Povod za osnivanje sportske udruge su tradicionalna sportsko rekreativna događanja koja datiraju već dugi niz godina, a nakratko su bila prekinuta za vrijeme domovinskog rata.
Kao jedan od primjera, svake su se godine nakon Vele Gospe na tzv. Gospinu Osminu, uz finale nogometnog turnira organizirala natjecanja u raznim igrama, koje su nam ostale sačuvane kao etnološka baština ovoga kraja.

Prirodne i kulturne ljepote ovoga kraja same po sebi pričaju mnoge priče, no neke su priče posebnost ovoga kraja. Ispričat ćemo vam priču na koju smo izuzetno ponosni, a ujedno je jedan od povoda za osnivanje sportske udruge GAZ.
U selu Gardunu pokraj Trilja nađena je nadgrobna ploča iz Rimskog doba na kojoj je prikazan portret dječaka Gaja Liberija koji u ruci drži loptu. Lopta je sastavljena od 28 šestorostrukih djelova, i najvjerovatnije je bila šivana od komadića kože. Ploča je naknadno uzidana u jednu od zgrada u Sinju.

Lopta u dječakovoj ruci neodoljivo podsjeća na današnju nogometnu loptu, te je međunarodni nogometni savez FIFA priznao ovaj spomenik kao prvi spomenik igranja nogometa u svijetu.

Osnivači sportske udruge GAZ i restoran „Premijer“ potaknuti tim vrijednim nalazom, te proučivši razne izvore, uspjeli su rekonstruirati igru koja se na prostoru današnje cetinske krajine igrala prije 2000 godina.
U želji da širokoj publici prezentiramo ovaj izuzetno značajan spomenik kulturne baštine, koji je i spomenik „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“, osnovali smo sportsku udrugu GAZ, te rekonstruiranu utakmicu najstarijeg nogometa „Dalmati – Rimljani „ odigrali na našem terenu.
Ažurirano ( Četvrtak, 13 Siječanj 2011 15:04 )  

Događanja

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4